Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ορυχείο Χρυσού-Χαλκού Pebble Αλάσκα

Η NRDC (http://www.nrdc.org/) είναι η πιο αποτελεσματική περιβαλλοντική ομάδα στις ΗΠΑ, συνδυάζοντας τη δύναμη της βάσης της με 1,3 εκατομμύρια μέλη και ακτιβιστές του internet.Την επιρροή στις δικαστικές αίθουσες,με την εμπειρία των πάνω από 350 δικηγόρων, επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών.



Απόσπασμα από άρθρο του NRDC (http://switchboard.nrdc.org/)

Οι περισσότεροι που έχουν ακούσει για το τεράστιο ορυχείο Pebble-προτεινόμενο για κατασκευή στα βουνά πάνω από την ακτή Bristol στη Νότιο δυτική Αλάσκα-ξέρουν για ένα γιγάντιο ανοιχτό ορυχείο(open pit),τους 10 δισεκατομμύρια τόνους εξορυκτικών αποβλήτων ποτισμένων με τοξικά, τον αναπόφευκτο κίνδυνο μόλυνσης των ψαρότοπων του σολομού και την σθεναρή αντίσταση των ανθρώπων που ζουν εκεί.


Αλλά λίγοι καταλαβαίνουν ότι γίνετε ακόμα χειρότερο. 

Ξεχάστε το Μέγα-Ορυχείο που οι πολυεθνικές έχουν προτείνει,βάθους 700 μέτρων, μήκους 2χλμ και του υπόγειου ορυχείου βάθους 2,5 χλμ.,που βρίσκονται πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του κόλπου Bristol και της λίμνης Illiamna.

Αγνοήστε τα 10 δισεκατομμύρια τόνους εξορυκτικών αποβλήτων ποτισμένα με τοξικά,και την καταστροφή που η κατασκευή και η λειτουργία του ορυχείου θα φέρει στον υδροφόρο ορίζοντα του Bristol Bay,σε μια ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Περιφρονήστε την επιστημονική ομοφωνία ότι ο χαλκός,ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες, είναι τοξικός.

Μην προσέχετε την αντίθεση των ντόπιων,οι οποίοι για χιλιάδες χρόνια εξαρτώνται από τους ψαρότοπους σολομού.

Και, ότι και να κάνετε, μην σκέφτεστε το καταστροφικό ρεκόρ περιβαλλοντικών καταστροφών που έχουν οι μέγα-εξορύξεις σε όλο τον κόσμο!

Δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος να αφήσουμε τις πολυεθνικές να καταστρέψουν ένα Αμερικανικό εθνικό θησαυρό και να διακινδυνεύσουμε την υγεία των πολιτών.

Το ορυχείο Pebble είναι ένας δρόμος προς την καταστροφή. Και όταν ο χρυσός φύγει από την χώρα,οι κάτοικοι της Αλάσκα θα μείνουν με τα συντρίμμια.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην αναπτυγμένη Αμερική...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.