Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Έκτακτο: Τέταρτο πόδι στη Χαλκιδική θα κατασκευάσει η El Dorado Gold



Με δελτίο τύπου η El Dorado Gold, η εταιρεία που θα λειτουργήσει στη Χαλκιδική τα μεγαλύτερα μεταλλεία χρυσού στην Ευρώπη, ανακοίνωσε τα σχέδια της να κατασκευάσει ένα τέταρτο πόδι στην Χαλκιδική. Έτσι, ο νομός θα γίνει ο πρώτος τετράποδος νομός στον κόσμο. Οι επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος αναμένεται να είναι πολυδιάστατες και με πολλούς αποδέκτες, σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Αρχικά, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κύκλοι της εταιρείας, το χώμα είναι ήδη διαθέσιμο, αφού η ποσότητα που θα σκάψουν για να βγάλουν τον χρυσό είναι παραπάνω από αρκετή. Παράλληλα, ένα τέταρτο πόδι στον νομό θα τονώσει την τουριστική κίνηση και θα αποφορτίσει τον συνωστισμό που παρατηρείται στο πρώτο και δεύτερο πόδι κατά τους μήνες αιχμής. Ένα ακόμη θετικό είναι το γεγονός πως η Χαλκιδική θα «πλησιάσει» σε Θράκη και ανατολική Μακεδονία, περιοχές που ανέκαθεν γκρίνιαζαν για την απόσταση τους από τον παράδεισο της Χαλκιδικής. Ζήτημα ενδέχεται ωστόσο να δημιουργηθεί με τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, καθώς τα σύνορα μας με τις χώρες αυτές θα πλησιάσουν επικίνδυνα.

«Ανάμεικτες» ήταν πάντως οι αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης . Οι Θεσσαλονικείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για το που θα τοποθετηθεί το καινούριο πόδι. Αν αυτό τοποθετηθεί από την μεριά της Νέας Καλλικράτειας (ενδεχόμενο για το οποίο πιέζει το ομολογουμένως ανίσχυρο λόμπι της δυτικής Χαλκιδικής), θα είναι πιο κοντά μεν στην πόλη αλλά θα δημιουργήσει γεωγραφικά προβλήματα που σχετίζονται με την αρίθμηση των ποδιών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση για χρόνια, ίσως και αιώνες στην συνεννόηση των εκδρομέων ως προς το σε ποιο πόδι θα βρίσκονται για να κάνουν μπάνιο.

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις από το πρώτο και δεύτερο πόδι, καθώς το τέταρτο πόδι εκτιμάται ότι θα φέρει περεταίρω ανάπτυξη της περιοχής και θα αποσυμφορήσει το μποτιλιάρισμα στον δρόμο της επιστροφής. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του δημάρχου Νέων Μουδανιών: «Δεν φοβόμαστε το τέταρτο πόδι, ας φάνε ψωμάκι και στην Ιερισσό και στο Στρατώνι, η κίνηση δεν θα κόψει από το πρώτο πόδι. Όλοι ξέρουμε εξάλλου πως σαν το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, δεν έχει πουθενά».

Αρνητικές αντιδράσεις υπήρξαν μόνο από το τρίτο πόδι. Μοναχοί της Σίμωνος Πέτρας και ασκητές της σκήτης της Αγίας Αννης έβγαλαν κοινή ανακοίνωση τονίζοντας ότι: «Σαφέστατα πρόκειται για έργο του ακατονόμαστου. Σαν να μην ήταν αρκετά τα δύο πόδια της ακολασίας, προστίθεται και τρίτο. Τόσο καιρό που προσευχόμασταν για τους αμαρτωλούς των δύο ποδιών, με το ζόρι τα βγάζαμε πέρα, τώρα με το τέταρτο δύσκολα θα αντέξουμε. Ο Θεός ας μας δώσει δύναμη.»

Ο Scott Wilson, εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το «Κουλούρι» και ερωτηθείς για το αν η εταιρεία έχει και άλλα τέτοια σχέδια απάντησε καταφατικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι, σκοπεύουμε, αν η εξόρυξη πάει αρκετά βαθιά στην ορεινή Χαλκιδική να δημιουργήσουμε και μία λίμνη στο μέγεθος της Αλοννήσου για θαλάσσια σπορ, ψάρεμα σολομού, κανό και τουρισμό φύσης» για να προσθέσει: » Όπως θα παρατηρήσατε μάλιστα, το σχήμα του ποδιού μοιάζει με την Ιταλία, όχι μόνο γιατί ένα πόδι δείχνει πιο κομψό όταν φοράει μπότα με τακούνι, αλλά και γιατί σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε ιστιοπλοϊκό τουρισμό από την γείτονα χώρα. Σας αποκαλύπτω πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη αγοράσει μεγάλες εκτάσεις για βίλες ενώ από τον ελληνικό χώρο πολλοί celebrities έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον. Επίσης, ο κ. Μπόμπολας έχει ήδη καπαρώσει το τακούνι της χερσονήσου, που αντιστοιχεί στο 5% του νέου ποδιού.»

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι της Θάσου ζήτησαν από την εταιρεία την προσάρτηση του νησιού στο τέταρτο πόδι, καθώς ακόμα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού τουρίστες που την επισκέπτονταν έως τώρα θα φύγουν και αυτοί πλέον για τη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.